Euroopan parhaaksi työpaikaksi vuonna 2016 valitun tamperelaisen Vincitin toimintaa ohjaavat luottamus ja vapaus. Tässä it-yrityksessä jokainen uusi työntekijä saa käyttöönsä firman luottokortin, jolla hän saa tehdä tarpeellisiksi katsomiaan hankintoja. Sääntöjä, budjettia tai esimiehiä ei ole. – Me luotamme ihmisiin. Ajattelemme, että jokainen on talentti, kuvaa yhtiön henkilöstöjohtaja Johanna Pystynen.

Uusia ihmisiä rekrytoidessa Vincitissä hyväksytään, että jollekin firma voi olla osa- tai väliaikainen pysäkki. – Haluamme toimia alustana ihmisten unelmille. Jos joku haluaa kokeilla yrittäjyyttä, hän voi työskennellä meillä vaikka muutaman päivän viikossa, Pystynen havainnollistaa.

Kaikki lähtee työntekijöiden tarpeista ja toiveista. Myös johtaminen, joka Vincitissä on korvattu palveluilla. Työntekijät saavat valita vapaasti työnsä tueksi palveluita, jotka auttavat häntä suoriutumaan paremmin työtehtävistään. Myös palveluiden tuottajat saa valita itse, eikä palveluiden määrälle ole asetettu rajoja.

Jumppa, kehityskeskustelu vai unikoulu?

Jollekin ajankohtaista on fyysisen jaksamisen parantaminen, jolloin hän voi mennä esimerkiksi liikuntakurssille tai hierontaan. Jos joku toivoo kehityskeskusteluita, hänelle pidetään sellaisia.

Joku toinen taas saattaa tarvita apua ajanhallinnassa, asiantuntijuudessaan tai vaikkapa työn ja perheen yhteensovittamisessa. – Meidän työntekijöiden keski-ikä on 36. Perhepalvelut, kuten vauvan unikoulu, ovat olleet kysyttyjä palveluita. Myös ”Jukan herskalaiset” eli lounas, johon kuuluu kollegan valmistama hernekeitto ja ranskalaiset, on ollut suosittu juttu.

Vincitläiset antavat palveluista jatkuvasti palautetta. Johtajat seuraavat tähtiarvioita, ja palveluita muokataan niiden perusteella. Työntekijät ovat ottaneet palvelut innostuneesti vastaan. Mutta miltä tuntuu toimia johtajana tällaisessa ympäristössä? – Vapauteen tottumisessa meni aikansa. Täytyy hyväksyä, että kukaan ei sano, teenkö oikein. Mutta kun sen kestää, itseluottamus kasvaa ja vapaudesta alkaa nauttia, Pystynen summaa.

Työntekijöiden mielestä Vincit on erinomainen työpaikka, ja 100 % asiakkaista suosittelisi yhtiötä kollegalleen. Toimisiko Vincitin malli teillä?

Johanna Pystynen puhui Jyväskylässä Parhaat johtavat toisin -tapahtumassa 29.8.2017. #digijohtajaksi

Saila Aarnio

Saila Aarnio (FM) on vapaa toimittaja, joka innostuu erityisesti kulttuurista, työhyvinvoinnista, hyvästä elämästä ja muista humaaneista aiheista. Sailalla on pitkä kokemus viestinnän asiantuntijatehtävistä eri aloilla, tanssiteatterista ydinjätteiden loppusijoitukseen, koulutusorganisaatiosta Nokiaan.

    Aiheet: