Juttu Kari ja Samuli Alosesta Henki ja elämä -lehteen 17/2017

Isä on entinen virkamies, joka tekee taidetta siitä, mikä ottaa hänen luonnolleen. Poika ammentaa teostensa aiheet luonnosta. He työskentelevät sopuisasti samassa pajassa. Tai ainakin samalla tontilla.

Harvoin on haastattelutilanteessa naurettu yhtä paljon kuin Kari ja Samuli Alosen pajassa Jyväskylässä. Isä ja poika kertovat avoimesti olevansa erilaisia – isän luonnehdinnan mukaan hän on vastavirtaan kulkeva uhmaaja ja poika taas rauhallinen diplomaatti.

Työtä tehdessään isä ja poika eivät paljon puhu. Mutta sanailevat sitäkin enemmän. Yhdessä työskentelyssä antoisinta heidän mielestään onkin, että toiselle saa vinoilla hyvässä hengessä. – Voimme sanoa asioita vapaasti ja suoraan. Meillä on näkemyseroja, mutta pääsääntöisesti yhteistyö toimii hyvin. Kun tulee törmäyksiä, voi ottaa hajurakoa ja siirtyä toiseen verstaaseen, Samuli tuumaa.

Erimielisyydet käsitellään nopeasti. – Kutsutaan syömään ja käydään asia läpi, Kari kertoo. – Emme ole pitkävihaisia. Ei tässä ole aikaa sellaiseen, Samuli vahvistaa. Pyydättekö toisiltanne anteeksi? – No minä en pyydä. Samuli saa pyytää. Minunkin puolesta, nauraa Kari.

Jos Alosilta tilattaisiin teos, jonka nimi on Isä, syntyisi kaksi hyvin erityyppistä luomusta. – Tekisin teräksestä suojelusenkelin. Sitä tarvitaan joka hetki, sanoo isä. – Lähtisin veistämään isosta kivipaasista ja katsoisin, mitä siitä syntyy, toteaa poika.

Lue koko juttu

Saila Aarnio

Saila Aarnio (FM) on vapaa toimittaja, joka innostuu erityisesti kulttuurista, työhyvinvoinnista, hyvästä elämästä ja muista humaaneista aiheista. Sailalla on pitkä kokemus viestinnän asiantuntijatehtävistä eri aloilla, tanssiteatterista ydinjätteiden loppusijoitukseen, koulutusorganisaatiosta Nokiaan.