Inhimillisyydestä on tullut tekoälyn vastavoima työyhteisöissä, sillä robotit eivät taivu luovuuteen, myötätuntoon ja ihmisen aitoon kohtaamiseen. Inhimilliset tekijät tekevät myös Mustista ja Mirristä yhden Suomen parhaista työpaikoista. Mitä nämä ovat? – Meillä on ihan älyttömän mukava fiilis tehdä yhdessä töitä, jyväskyläläinen myyjä Pipsa Juvonen sanoo. – Ihmiset ovat samanhenkisiä. Meillä on rento, kiva tekemisen meininki, komppaa kollega Emma Kankaristo.

He arvostavat myös sitä, että työntekijöistä välitetään aidosti. – Meille tarjotaan koulutusmahdollisuuksia ja tuetaan sitä, että opimme alasta lisää. Myös lemmikit saa ottaa mukaan töihin, mikä on ehdoton työsuhde-etu, Kankaristo toteaa.

Mustin ja Mirrin maajohtaja Juhana Lamberg pitää niin ikään yhteishenkeä yhtiön tärkeimpänä menestystekijänä. – Meillä töihin tullaan omana itsenä ja töitä tehdään yhdessä. Toimintatapamme on avoin ja suora. Kerromme ihmisille, miksi teemme asioita.

Mustin ja Mirrin toimintatavat kuulostavat Helsingin yliopiston myötätuntotutkija Miia Paakkasen korviin hyviltä. – Yhteistyö on ihmislajille ratkaisevaa. Ensisijaista on kokea toisesta ihmisestä lämpö. Tässä yrityksessä se välittyy esimerkiksi suoran, avoimen ja hauskan toiminnan kautta. Eikä se ole pelkkää hauskaa fiilistelyä, vaan aidosti vastuullista ja järkevää toimintaa, hän arvioi.

Lue täältä, miten myötätuntoa voi edistää työyhteisössä! Teksti Saila Aarnio, kuva Sami Saarenpää.

Saila Aarnio

Saila Aarnio (FM) on vapaa toimittaja, joka innostuu erityisesti kulttuurista, työhyvinvoinnista, hyvästä elämästä ja muista humaaneista aiheista. Sailalla on pitkä kokemus viestinnän asiantuntijatehtävistä eri aloilla, tanssiteatterista ydinjätteiden loppusijoitukseen, koulutusorganisaatiosta Nokiaan.