Parkkitalon ei tarvitse olla harmaa ja massiivinen. Jyväskylän Kankaalla pysäköintitalo ilahduttaa illalla ja päivällä, sisällä ja ulkona. Talon julkisivuun toteutettu taidevalaistus on Jyväskylän suurin julkinen taideteos.

Kankaalla on käytössä prosenttikulttuuriperiaate, minkä mukaan noin prosentti rakentamisen kustannuksista varataan taiteeseen ja kulttuuritapahtumiin. Alueelle toteutettava taide on ilahduttavaa, nokkelaa ja ihmisläheistä, ja usein se integroidaan osaksi muuta rakentamista. Taidehankintojen ja kulttuuritapahtumien avulla on tarkoitus vahvistaa Kankaan identiteettiä ja lisätä yhteisöllisyyttä.

Alueen ensimmäinen pysäköintitalo, Jyväs-Parkin rakennuttama P-Pergamentti avattiin joulukuussa 2017. Siinä on 622 autopaikkaa seitsemässä kerroksessa. Lähes 20 000 kerrosneliön kokoisen rakennuksen kaksi julkisivupintaa ja sisätilat toteutettiin taiteen keinoin. – Halusimme tästä massiivisesta rakennuksesta visuaalisesti mielenkiintoisen sekä ulkoa että sisältä. Värien ja opasteiden avulla voidaan myös ohjata tilan käyttäjiä, kertoo Kankaan taidekoordinaattori Kirsi Pitkänen.

Pysäköintitalon taideteoksista vastasivat kuvataiteilijat Jaakko Niemelä ja Helena Hietanen sekä arkkitehti-taiteilija Kaisa Berry. Talon pääsuunnittelijana toimi Jaska Lauttala Arkkitehtipalvelu Oy:stä.

Julkisivuun integroidun Kartastoja-teoksen kantavana ajatuksena on, että se toimii sekä päivällä että illalla. – Päivänvalossa julkisivu näyttää ulkoapäin yksiväriseltä pinnalta, jolloin siinä näkyy karttakuvio rei’itysten ansiosta. lltavalaistuksessa pinta muuttuu läpinäkyväksi, ja rakennus paljastaa sisimpänsä, Jaakko Niemelä kuvaa.

Lue koko juttu

Saila Aarnio

Saila Aarnio (FM) on vapaa toimittaja, joka innostuu erityisesti kulttuurista, työhyvinvoinnista, hyvästä elämästä ja muista humaaneista aiheista. Sailalla on pitkä kokemus viestinnän asiantuntijatehtävistä eri aloilla, tanssiteatterista ydinjätteiden loppusijoitukseen, koulutusorganisaatiosta Nokiaan.

    Aiheet: